Fit Fat Food Check #2 – De eierkoek

In de rubriek Fit Fat Food Check neem ik een product onder de loep wat ik veel eet of drink. Ik zoek dit uit door middel van ‘desktopresearch’, oftewel door op internet research te doen naar wat er over de ingrediënten of het product gezegd wordt.

Bij het woord ‘eierkoek’ moet ik altijd denken aan Sonja Bakker. In haar eerste boek werd als tussendoortje vaak een eierkoek aangeraden, waardoor er een soort hype ontstond over dit product. Dit boek werd in 2005 uitgebracht en belandde ook in dit huis. Niet voor mij hoor, joh, ik was toen een jaar of  acht dus gezond eten boeide me niet, maar ik weet wel dat mijn moeder en zus zich er toen aan gewaagd hebben.

Maar goed, de eierkoek. Volgens Sonja Bakker toentertijd hét gezonde tussendoortje. Inmiddels is het 2017 en is de hype wel over, alhoewel eierkoeken natuurlijk nog steeds te koop zijn. Ik eet ze ook graag! Lekker, en met zijn 70-100 calorieën not bad.

Ik moet wel zeggen: het is niet zo dat ik constant eierkoeken eet. Zou ook niet best zijn, maar oké. Ik haal ze soms, meestal deze van de Jumbo, vooral voor de momenten waar ik even suiker nodig heb. Wat niet iedereen weet, is dat ik hele lage suikerwaardes heb. Als ik ook maar even  niks gegeten heb, merk ik dit gelijk. Ik word duizelig, slapjes. Ik heb m’n bloed laten meten en de waardes moeten tussen de 4,2 en 6 liggen, maar bij mij lag dit op 4.2. Niet slecht dus, maar wel erg laag, waardoor ik regelmatig wat moet eten;  zeker om de 2 uur.

Als ik een eierkoek eet, heb ik niet het idee dat ze dus heel slecht zijn. Toch wilde ik het zeker weten, en vandaar dat ik deze koek vandaag onder de loep neem.

De ingrediënten

Zoals eerder vermeld, richt ik me nu even op de (kleinere) eierkoeken van de Jumbo. De ingrediënten en voedingswaarden zijn als volgt:

  • Tarwebloem
  • suiker
  • scharrelei
  • volle melkpoeder
  • rijsmiddel: E503
  • sojabloem
  • natuurlijk aroma
  • Allergenen: tarwe (gluten), ei, melk en soja.
Vastleggen in volledig scherm 24-3-2017 102922.bmp

Bron: Jumbo.com

Wat ik alleen altijd een beetje jammer vind, is als er alleen maar de voedingswaarden per 100 gram op staan. Alsof ik even 100 gram eierkoeken ga eten (ter vergelijking, dit pak van 10 eierkoeken is 250 gram). Daarom heb ik het even omgerekend per eierkoek op basis van bovenstaande gegevens.

Per eierkoek:
78,5 calorieën
Vetten: 0,88 gram
Waarvan Verzadigde Vetzuren: 0,26 gram
Koolhydraten: 15,2 gram
Waarvan suikers: 8 gram
Vezels: 0,43 gram
Eiwitten: 2,2 gram
Zout: 0,08 gram

Dus?
In verhouding zit er in 1 eierkoek best wat koolhydraten en daarmee ook suiker. Nu vind ik dat zelf niet erg, maar juist effectief, met het oog op wat ik eerder vertelde. Koolhydraten; er zijn allemaal diëten die aangeven dat je deze moet vermijden, anderen zeggen juist dat deze belangrijk zijn. Hoe zit dat?

Het Voedingscentrum geeft aan dat koolhydraten een belangrijke bron van energie vormen. Wil je gezond eten, zou je 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten moeten halen. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste koolhydraten halen uit bronnen waarvan is bewezen dat deze ook andere goede stoffen bevatten. Denk hierbij aan aardappelen, groente, fruit en volkoren brood. Koolhydraten zitten ook in koek en snoep, eet deze dus met mate, raden ze aan. Deze producten bevatten nou eenmaal minder of geen verdere goede stoffen.

Opvallend is het lage vetpercentage van een eierkoek. Dit was ook Sonja Bakker haar belangrijkste argument om te zweren bij deze koek. Oké, het vetpercentage is laag. Maar het is verder wel vooral een bron van koolhydraten en dan vooral suiker.

Kortom
Google je op ‘eierkoek’, beland je al snel in hele discussies rondom dit product. Ik lees dat er 4 suikerklontjes per eierkoek in zouden zitten en dat je nog beter een oliebol kan eten (aldus dieetgoeroe Dr. Frank).

Ik zie een eierkoek niet als iets vreselijks ongezonds, maar het is ook niet heel gezond. Er zit veel suiker in, ja. Voor mij is dat op sommige momenten ideaal, wanneer ik merk dat ik een energiedip heb. In the end blijft een eierkoek wel gezonder dan bijna elke andere soort koek die je in de supermarkt kunt vinden, zoals een gevulde koek of een cakeje. Daar kun je niet omheen. Maar verwacht niet dat de eierkoek dé oplossing is.

Om het maar zo te zeggen: geniet, maar eet met mate. Zoals altijd. 😉

wikimedia eierkoek

Bron: Wikimedia

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s