Waar was ik eigenlijk de afgelopen twee maanden mee bezig?

13 weken geleden lanceerde ik mijn blog. Dat doe ik er wel even bij, dacht ik, dat is vast goed te combineren met het afstuderen. Daar doe ik dit tenslotte voor: deze blog is opgericht om mijn afstudeerproductie te ondersteunen. Aan het begin was mijn insteek voor mijn afstudeerproductie nog, dat ik als het ware wilde laten zien dat je ook fit kan zijn zonder het perfecte lichaam te hebben. Ik wilde laten zien dat ik, iemand die volgens mijn body mass index (bmi) obesitas zou hebben, ook een fitgirl ben. Ok√©, die blog is er na enige tijd een beetje bij in geschoten, maar het idee was goed. ūüėČ

Al vrij snel moest ik dit pitchen aan mijn begeleider op school met een professional, in dit geval Rob van Vuure, zeer bekend in de geschreven mediawereld. En ja, wat wilde ik nou eigenlijk? Het was een beetje vaag.

Na enige feedback kwam ik al snel op het idee om het veel specifieker te maken en het verhaal te richten op de vraag in hoeverre lichaamsbouw genetisch bepaald is. Ik moest denken aan vroeger, wanneer mijn vriendinnetjes van school riepen dat ik er niks aan kon doen dat ik dik was, dat het in mijn familie zat, wanneer er iemand dikzak naar me riep. Daarnaast las ik vrij weinig over de rol van genen, ik kon er ook vrij weinig over vinden en al helemaal niet informatie die op een leuke manier geschreven was.

En daar begon het dan: het verhaal waar langzaam maar zeker een einde aan komt, waar ik de afgelopen twee maanden mee bezig ben geweest. Ik heb gesproken met hoogleraren, mediadeskundigen, historica, en veel meer. Van universiteiten in Wageningen, Groningen en Amsterdam tot het station van Utrecht of gewoon ouderwets via de telefoon.

En nu is het de week waarin ik mijn eerste versie moet inleveren en over twee weken mijn definitieve eindproductie. Een productie waar ik nu al trots op ben, ook al weet ik dat er nog veel verbeterpunten zullen zijn. Een eindverhaal, aangevuld met video en audio, die grotendeels zal bepalen of ik straks op 12 juli mijn diploma in ontvangst mag nemen.

Houd dus zeker deze blog, mijn Facebook en mijn Instagramaccount in de gaten, want zodra het af is zal ik dat luidkeels verkondigen ;-).

Advertenties

De imperfecte fitgirl

Instagram is een sociaal medium waar ik op dit moment veel tijd in steek. Op 13 februari zette ik m’n eerste foto op m’n account voor dit afstudeerproject. Sindsdien begeef ik me in de wereld vol met #fitgirls. En heel eerlijk, na zo’n 2 maanden ben ik er al best een beetje klaar mee.

Als ik in mijn fit feed kijk, zoals ik dit account altijd noem (‘feed’ is een hip woord voor alle foto’s van de mensen die je volgt, voor de niet-hippe mensen onder ons ;-)), zie ik het volgende. ’s Ochtends begint het met hippe smoothiebowls (want smoothies in een glas zijn natuurlijk maar saai), een hoop perfecte fruitfoto’s (want bananen zijn nooit bruin) en fitgirls die om 06:00 opstaan om stipt om 07:00 als eerste de plaatselijke sportschool in te lopen.

Later op de dag loopt dit over naar meiden die:
a) in hun insta-stories laten zien hoe geweldig hun #mealprep, #workout of #postworkoutsnack is.
b) in een ellenlange beschrijving onder een foto zetten hoe imperfect ze zijn en dat je je gewoon goed moet voelen en dat je jezelf moet zijn en dat je jezelf moet respecteren zoals je bent (mee eens) maar dan ook even een foto erbij plaatsen in hun halfnakie zodat je precies alle buikspieren of zogenaamde ‘buikvetjes’ kunt tellen (serieus, mijne zijn er niks bij)

Dit klinkt allemaal heel neerbuigend naar ‘fitgirls’. Dat bedoel ik niet zo. Of naja, niet in directe zin. Ik zit nu twee maanden naar dit soort insta-stories en foto’s te kijken en word er gewoon een beetje moe van. Ik kom er nu achter dat een fitgirl zijn of je in deze wereld begeven, niet echt mijn ding is. Ergens is het inspirerend hoor, ik heb ook serieus veel respect voor die meiden die echt een fitgirl zijn. Kan ik niet. Ik probeer zo actief mogelijk te zijn op Instagram, maar ik kan er gewoon niet de hele dag mee bezig zijn. Anderen plaatsen elke dag minimaal 1 foto maar ook minimaal 10 insta-stories. Ik denk er niet eens aan. En guess what, ik heb niet eens zin om de hele dag alles vast te leggen. Ik ben niet echt een perfecte fitgirl, zoals je merkt.

Gelukkig vind ik dat juist prima. Ik ben liever een imperfecte fitgirl.

Fit Fat Food Diary. #8

Fit Fat Food Diary is een rubriek waar ik laat zien wat ik de afgelopen week gegeten heb, eventueel met foto’s. Ik eet niet volgens een bepaald dieet of regime, ik eet zoals ik denk dat goed voor mij is. 

Maandag, 3 april – ‘studiedag’
Ontbijt: 2 broodjes kaas
Tussendoor: 
Lunch: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met sandwich spread
Tussendoor: appel
Avondeten:¬†bord met stamppot met aardappel, wortel en ui, ‘boomstammetje’, schaaltje 0.0 perzikyoghurt
T: –

Dinsdag, 4 april – ‘pizza is always a good idea’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas en komkommer en kalkoenfilet
Tussendoor: schaaltje 0.0 perzikyoghurt, eiwitshake
Lunch: 2 broodjes met een gebakken ei, 1 Vitalu met filet americain
Tussendoor: banaan, 2 mini vegetarische Vietnamese loempiaatjes
Avondeten: PIZZA met carpaccio, parmezaanse kaas, tomaat, rucola
Tussendoor: –
Beweging:¬†1,5 uur fitness, vooral cardio, 800 calorie√ęn

20170404_191427

Woensdag, 5 april – ‘oja, afstuderen’
Ontbijt: 2 broodjes, 1 met sandwich spread, 1 met 20+ smeerkaas en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: 2 harde pompoenpitbroodjes, 1 met 30+ kaas en aardbeien lightjam, 1 met 30+ kaas en komkommer
Tussendoor: eierkoek
Avondeten: ovenschotel met prei, ui, champignons, aardappel en gehakt
Tussendoor: 2 granenkoekjes, banaan, 1 Vitalu cracker met plakje kipgehakt

20170405_162849

Donderdag, 6 april – ‘burn baby burn’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: –
Lunch: 
3 broodjes, 1 met filet americain, 1 met 20+ smeerkaas en komkommer, 1 met sandwich spread, 1 schaaltje 0.0 perzikyoghurt
Tussendoor: 1 Vitalu met 20+ smeerkaas en kalkoenfilet, schaaltje 0.0 bosvruchtenyoghurt, halve eierkoek
Avondeten: gehaktschnitzel, 3 aardappelen, portie sla (met kidneybonen, augurk, tomaat, gekookt ei e.d.)
Tussendoor: kiwi, 1 beschuitje met filet americain
BEweging:¬†85 minuten cardio -> 970 (!) calorie√ęn verbrand ūüôā

Vrijdag, 7 april – ‘interview’
Ontbijt: 2 broodjes, 1 met sandwich spread, 1 met 20+ smeerkaas en kalkoenfilet
Tussendoor: 1 broodje met filet americain
Lunch: 1 broodje filet americain
Tussendoor:¬†‘Twister cranberry’ vd ahtogo, soort broodstengel met stukjes cranberries
Avondeten: 2 porties pasta met gehakt, saus en gebakken ei
Tussendoor: 2 handjes Bros chocoladeballetjes, 2 handjes chips

Zaterdag, 8 april – ‘workworkworkworkwork’
Ontbijt: 1 bolletje met hagelslag
Tussendoor: Bagel bij Bagels  & Beans met gedroogde ham, pesto, tomaat, buffelmozzarella en zongedroogde tomaat
Lunch: 2 rozijnen broodjes
Tussendoor: 
Avondeten: bakje pasta van gisteren
Tussendoor: 1 handje Bros chocoladeballetjes, halve eierkoek, wat Pringles chips, 2 stokbroodjes met dip

20170408_101536

Zondag, 9 april – ‘sunny day’
Ontbijt: 2 bolletjes, 1 met hagelslag, 1 met kaas, kipfilet en komkommer
Tussendoor: 2 choco koekjes
Lunch: picknick: een kaascroissant, een cruffin, wat fruit
Tussendoor: paar stukjes kaas en worst op terras
Avondeten: wat aardappeltjes in schil, groente, stukje kipfilet, bakje met slagroomijs, aardbeien en slagroom
Tussendoor: halve zak Oven baked paprikachips, paar chocolaatjes

collage33221

Fit Fat Food Check #3 – Vitalu crackers

Als je mijn Fit Fat Food Diary’s leest of mij volgt op Instagram, dan heb je ze vast wel eens voorbij zien komen: Vitalu crackers. Naja, crackers, ik weet eigenlijk niet hoe ik ze moet noemen. Ik vind het wel crackers, maar bij crackers kun je ook denken aan gewoon die standaard crackers. Hm, duidelijk dit h√®? Een foto doet wonderen.

Vastleggen in volledig scherm 6-4-2017 192143.bmp

Vitalu’s zijn er in verschillende smaken: voltarwe, tarwe, volkoren, sesam en meerzaden. Mijn favoriet is wel de meerzaden versie. Deze heeft aan de bovenkant verschillende soorten zaden: gekarameliseerd sesamzaad, lijnzaad en pompoenzaad, en is daardoor erg smaakvol.

In m’n tas heb ik altijd wel wat Vitalu’s. Mocht ik echt trek hebben, doet zo’n cracker me goed. Ik beleg ze het liefste wel, al is dat niet noodzakelijk. Met smeerkaas en runderrookvlees bijvoorbeeld, of met ham of kalkoenfilet. Met filet americain zijn ze ook lekker!

Als ik een intensieve (cardio)training gehad heb, eet ik ze vooral. Het is een fijne bron van koolhydraten en zo heb ik snel weer energie. Daarnaast zijn ze gewoon echt lekker en goed te combineren en bovenal: goed voor je!

vitalu

Bron: ah.nl

Wat zit erin?
1 Meerzaden Vitalu, die ik dus het liefste eet, bevat 73 calorie√ęn. En verder:
2,1 gram vetten – waarvan 0,5 gram verzadigde vetzuren
10,5 gram koolhydraten – waarvan 2,7 gram suiker
1,6 gram vezels
1,9 gram eiwitten
0,10 gram zout

Ingredi√ęnten:
VOLKORENTARWEMEEL 69,2%, glucose-fructosestroop, SESAMZAADJES 6,2%, lijnzaden 4,3%, pompoenzaden 3,9%, palmolie, TARWEZEMELEN 2,4%, rijsmiddel (ammoniumwaterstofcarbonaat), suiker, rijstbloem, emulgator (SOJALECITHINE), EIPOEDER, bakkerszout, calciumcarbonaat, meelverbeteraar (NATRIUMDISULFIET).

Dus?
Als ik naar de ingredi√ęnten kijk, zie ik eigenlijk weinig slechts. Suiker wordt laat genoemd, dus daar zit weinig van in. Als eerste ingredi√ęnt wordt volkorentarwemeel genoemd. Na wat googelen kom ik erachter dat deze vorm van meel een bron van koolhydraten is en bijna geen suiker bevat. Kijk, daar word ik blij van. Daarbij zijn volkorenproducten eigenlijk altijd al wat beter. Waarom? Kijk, als je een graankorrel hebt, bestaat die uit drie delen: de zemel, de kern en de kiem. De beste voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkorenproducten worden gemaakt van de hele korrel. Hierdoor bevat zo’n product dus ook de goede voedingsstoffen. Heb je bijvoorbeeld wit brood, die wordt alleen van de kern gemaakt. Daarin zitten veel¬†minder goede voedingsstoffen. Daarom zijn volkorenproducten dus gezonder.

Ik zeg niet dat je suiker moet mijden, maar ik vind het een fijn idee dat in deze Vitalu crackers bijna geen suiker zit. Vooral koolhydraten waar je energie van krijgt. Dat is precies wat ik nodig heb na een pittige sportsessie! En ja, ze zijn ook gewoon lekker. Ook niet onbelangrijk ;-).

Conclusie
Ik kan met een gerust hart de volgende Vitalu in m’n mond steken! Ik eet er denk ik ongeveer 3 tot 4 per week, dus ook niet zo gek veel. Maar doordat ze weinig suiker bevatten en veel goede voedingsstoffen, raad ik ze je zeker aan!

 

Fit Fat Food Diary. #7

Fit Fat Food Diary is een rubriek waar ik laat zien wat ik de afgelopen week gegeten heb, eventueel met foto’s. Ik eet niet volgens een bepaald dieet of regime, ik eet zoals ik denk dat goed voor mij is. 

Maandag, 27 maart – ‘working hard’
Ontbijt: 
2 broodjes met 20+ smeerkaas, runderrookvlees en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: 2 broodjes met runderrookvlees en gebakken ei, 1 broodje met sandwich spread
Tussendoor: 2 BelVita koekjes
Avondeten: bakje bobotie van gisteren, dus rijst met een mix van sperziebonen, champignons, gehakt en groentemix
Tussendoor: banaan, mandarijn, sinaasappel, 1 Vitalu met filet americain

Dinsdag, 28 maart – ‘workworkworkworkwork’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: 1 broodje filet americain
Lunch: 2 broodjes filet americain
Tussendoor: 1 Vitalu met 20+ smeerkaas en runderrookvlees, 1 beschuitje met sandwich spread
Avondeten: bordje met zuurkool uit de oven, schijfjes aardappel, gehakt
Tussendoor: sinaasappel

Woensdag, 29 maart – ‘studystudystudy’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, rolladefilet en komkommer, 1 beschuitje sandwich spread
Tussendoor: –
Lunch: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met filet americain
Tussendoor: 2 mandarijntjes
Avondeten: bakje met doperwtjes/worteltjes, 2 aardappelen, kipkaasschnitzel en een kuipje appelmoes
Tussendoor: 1 Vitalu met filet americain, 2 BelVita koekjes, 1 mandarijn, 1 droge Vitalu

Donderdag, 30 maart – ‘interview I’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: 
Lunch: 2 broodjes met rolladefilet
Tussendoor: een noten-rozijnenstengel (soort brood) van de Hema
Avondeten: 2 aardappelen, portie witlof, stukje worst, schaaltje 0.0 perzikyoghurt
Tussendoor: 1 Vitalu met filet americain, 1 sinaasappel

Vrijdag, 31 maart – ‘interview II’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: bakje pitloze witte druiven (200g)
Lunch: broodje van de ah to go, met kip, pesto, rucola en zongedroogde tomaatjes
Tussendoor: Kinder Bueno
Avondeten: portie raspatat, zigeunerschnitzel, wat rauwkost
Tussendoor:¬†stuk of 5 bonbons ‚̧

Zaterdag, 1 april – ‘no joke!’
Ontbijt: 2 tarwebollen, 1 met hagelslag, 1 met kaas, kipfilet en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: 2 tarwebollen, 1 met kaas, 1 met hagelslag, 1 kopje cup a soup
Tussendoor: cheesecake @ Ikea
Avondeten: paar röstirondjes, portie broccoli, varkensoester met wat kruidenboter
Tussendoor: paar stokbroodjes met toppings, paar pure bonbons, wat handjes chips

Zondag, 2 april – ‘dagje weg @ Arnhem!’
Ontbijt: 2 tarwebollen, 1 met hagelslag, 1 met kaas, kipfilet en komkommer
Tussendoor: wat stukjes fruit
Lunch:¬†‘broodspies’ @ Fabel’s Arnhem, 1 mini broodje met filet americain, 1 mini broodje met kruidenkaas en 1 mini broodje met carpaccio
Tussendoor: appelgebakje met slagroom
Avondeten:¬†uit eten geweest bij La Cubanita, oftewel allerlei tapas – te veel om op te noemen ūüėČ
Tussendoor: 2 handjes M&MS

collageAtnhrm

Waarom cijfers niks zeggen

Ik was 16, volop aan het sporten en viel behoorlijk af. Dat ik afviel, merkte ik aan mijn lichaam. Ineens kreeg ik een soort van taille, werden m’n bolle wangen minder bol en zaten m’n broeken ineens een stukje wijder.

Op de sportschool stond altijd pal naast de kluisjes een weegschaal. Iedere keer als ik m’n spullen in m’n kluis stopte, zat ie me weer te smeken om op hem te komen staan. Ik hoorde ‘m gewoon roepen. Ik had niets met wegen – maar ach, het kon geen kwaad. Dus, op een moment waarop even niemand bij de kluisjes stond – want o wee als iemand het cijfer zag – stapte ik op de weegschaal.

Op de fiets terug naar huis dacht ik alleen maar aan dat cijfer. Ik was er wel blij mee, want ik was zeker 10 kilo kwijt en misschien ook wel meer. Waarschijnlijk dan, want op mijn dikste punt durfde ik er sowieso niet op te staan.

Drie dagen later was ik weer in de sportschool. Er zat weekend tussen, dus ik was vast ietsjepietsje zwaarder. Hmm, maar hoeveel zou dat zijn? Dus daar ging ik weer en zag dat er een kleine 0,3 kilo bij was. Shit! En zo werd mijn maandag een dag waarop ik chagrijnig was en mezelf een olifant voelde.

Inmiddels ben ik 20 – bijna 21, woah – en is dit alles alweer een aantal jaar geleden. Toch heb ik nog steeds niks met de weegschaal. Voordat ik deze blog startte, dacht ik: ok√©, en nu ga ik me weer een keer wegen. 84 kilo zei die, en hier was ik eigenlijk wel blij mee. Ik weet dat ik ook een tijdje 89 kilo was, maar ook wel eens 78. Tja. Ik heb nu het geluk dat dit cijfer, van 84 kilo, van een maand of twee geleden, niet constant door m’n hoofd zweeft. Dit komt omdat ik er geen punt van maak. Zo’n stom getal zegt niks.

20170321_173825

Wow, echt obesitas dit. ūüėČ

Gisteren was ik bezig met school, en toen kwam ik de term BMI weer eens tegen. Je BMI is in principe gewoon een graadmeter die een vergelijking tussen je lengte, gewicht en leeftijd maakt. Ik vulde dus in: 166 cm lang, 84 kilo zwaar, 20 jaar. Ik citeer:

”Je BMI is 30,5. Je bent veel te zwaar voor je lengte.¬†Daardoor heb je een veel grotere kans op bepaalde ziekten, dan mensen van dezelfde leeftijd met een lager, gezond gewicht. Het is dus heel belangrijk voor je gezondheid om af te vallen. Een aantal kilo minder levert al gezondheidswinst op. Neem contact op met je huisarts. Hij of zij weet waar je terecht kan voor hulp hierbij.”

Eh, s√≥rry? Er wordt mij even verteld dat ik ineens onder de doelgroep ‘obesitas’ val? Hoezo? Hoe weten ze mijn lichaamsbouw? Kennen ze mijn genen? Zie ik eruit als een persoon met hangende rollen vet die bijna tot mijn knie√ęn reiken?

Nee. Zo’n stom getal zegt serieus z√≥ weinig. Ik snap dat het voor sommigen een graadmeter kan zijn. Maar ga alsjeblieft niet trippen bij zoiets stoms als je BMI. Iedereen is anders. Ik heb overgewicht, dat weet ik, maar om te zeggen dat ik in de doelgroep val dat ik obesitas heb? Please. Mijn boodschap is dus vooral: trek je niet teveel aan van wat een cijfer op een weegschaal zegt of zoiets als je BMI. Kijk naar je eigen lichaam en bepaal voor jezelf wanneer jij jezelf fit en gezond voelt. Daar kan zo’n getal niet tegen op, geloof me.

20170322_165937

 

 

Fit Fat Food Diary. #6

Fit Fat Food Diary is een rubriek waar ik laat zien wat ik de afgelopen week gegeten heb, eventueel met foto’s. Ik eet niet volgens een bepaald dieet of regime, ik eet zoals ik denk dat goed voor mij is. 

Maandag, 20 maart – ‘burn baby burn’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, ham en komkommer
Tussendoor: schaaltje 0.0 perzikyoghurt, eiwitshake
Lunch: 3 getoaste broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met rolladefilet
Tussendoor: 1 rijstwafel met 20+ smeerkaas, 1 kleine eierkoek
Avondeten: bakje risotto van gisteren + 1 mandarijn
Tussendoor: 1 kleine eierkoek, 2 mandarijnen, banaan, 1 Vitalu filet americain
Beweging:¬†70 mins cardio (820 calorie√ęn)

Dinsdag, 21 maart – ‘work work work’
Ontbijt: 2 broodjes, 1 met filet americain, 1 met rolladefilet, 1 mandarijn
Tussendoor: banaan, 1 plakje Peijnenburg Zero ontbijtkoek, 1 mandarijn
Lunch: 4 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met rolladefilet, 1 met sandwich spread
Tussendoor: 2 mandarijntjes, 1 rijstwafel
Avondeten: 2 aardappelen, 2 porties witlof, gehaktbal
Tussendoor: 1 Vitalu filet americain, half MyProtein proteincookie, schaaltje 0.0 perzikyoghurt
Beweging:¬†220 calorie√ęn verbrand met cardio, 1 uur intensief bodypump

Woensdag, 22 maart – ‘work more’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, kalkoenfilet en komkommer
Tussendoor: 1 broodje 20+ smeerkaas en kalkoenfilet, 2 mandarijnen
Lunch: 3 broodjes met 20+ smeerkaas en kalkoenfilet
Tussendoor: half proteincookie, 1 BelVita koekje
Avondeten: 1 aardappel, grote portie broccoli, kip ananas schnitzel
Tussendoor: sinaasappel

Donderdag, 23 maart – ‘burn baby burn again’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, ham en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met sandwich spread
Tussendoor: schaaltje 0.0 perzikyoghurt, 2 Vitalu met filet americain
Avondeten: 2 aardappelen, portie bietjes, speklapje
Tussendoor: sinaasappel
Beweging:¬†1 dik uur cardio, 600 calorie√ęn verbrand

Vrijdag, 24 maart – ‘finally weekend’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, kalkoenfilet en komkommer
Tussendoor: 1 plakje Peijnenburg Zero ontbijtkoek
Lunch: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met sandwich spread
Tussendoor:¬†175 gram stukjes mango ‚̧
Avondeten: 5 kipsatéstokjes, wat kroepoek, komkommer, satésaus en stokbrood
Tussendoor: paar chocolade pure pindarotsjes, 2 handjes chips, 2 blokjes chocola

20170324_170021

Zaterdag, 25 maart – ‘festival vibes’
Ontbijt: 2 tarwebollen, 1 met hagelslag, 1 met 20+ smeerkaas, runderrookvlees en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: verschillende hapjes bij het Food Festival Twente
Tussendoor: bakje met 2 bolletjes ijs: sinaasappel en stracciatella
Avondeten: 2 halve Italiaanse bollen uit de oven met kaas, cervelaatworst, ui, tomaat en komkommer
Tussendoor: paar stokbroodjes met dips, wat chocola, chips
Beweging:¬†150 calorie√ęn op de hometrainer

collagefoodfest

Food Festival Twente! Linksboven: Surinaamse roti, rechtsboven: Mexicaanse quesadillas met kip, linksonder: Amerikaanse hotdog, rechtsonder: aardbeien gedoopt in pure chocolade ‚̧

Zondag, 26 maart – ‘relax & school’
Ontbijt: 2 tarwebollen, 1 met hagelslag, 1 met filet americain en ui
Tussendoor: –
Lunch: 1 volkoren puntje met 20+ smeerkaas, runderrookvlees en komkommer, 2 broodjes, 1 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met chocopasta
Avondeten: boboti: ovenschotel met gehakt, sperziebonen, champignons en appel, wat rijst
Tussendoor: 3 handjes naturelchips, paar walnoten

Fit Fat Food Check #2 – De eierkoek

In de rubriek Fit Fat Food Check neem ik een product onder de loep wat ik veel eet of drink. Ik zoek dit uit door middel van ‚Äėdesktopresearch‚Äô, oftewel door op internet research te doen naar wat er over de ingredi√ęnten of het product gezegd wordt.

Bij het woord ‘eierkoek’ moet ik altijd denken aan Sonja Bakker. In haar eerste boek werd als tussendoortje vaak een eierkoek aangeraden, waardoor er een soort hype ontstond over dit product. Dit boek werd in 2005 uitgebracht en belandde ook in dit huis. Niet voor mij hoor, joh, ik was toen een jaar of ¬†acht dus gezond eten boeide me niet, maar ik weet wel dat mijn moeder en zus zich er toen aan gewaagd hebben.

Maar goed, de eierkoek. Volgens Sonja Bakker toentertijd h√©t gezonde tussendoortje. Inmiddels is het 2017 en is de hype wel over, alhoewel eierkoeken natuurlijk nog steeds te koop zijn. Ik eet ze ook graag! Lekker, en met zijn 70-100 calorie√ęn not bad.

Ik moet wel zeggen: het is niet zo dat ik constant eierkoeken eet. Zou ook niet best zijn, maar ok√©. Ik haal ze soms, meestal deze van de Jumbo, vooral voor de momenten waar ik even suiker nodig heb. Wat niet iedereen weet, is dat ik hele lage suikerwaardes heb. Als ik ook maar even ¬†niks gegeten heb, merk ik dit gelijk. Ik word duizelig, slapjes. Ik heb m’n bloed laten meten en de waardes moeten tussen de 4,2 en 6 liggen, maar bij mij lag dit op 4.2. Niet slecht dus, maar wel erg laag, waardoor ik regelmatig wat moet eten; ¬†zeker om de 2 uur.

Als ik een eierkoek eet, heb ik niet het idee dat ze dus heel slecht zijn. Toch wilde ik het zeker weten, en vandaar dat ik deze koek vandaag onder de loep neem.

De ingredi√ęnten

Zoals eerder vermeld, richt ik me nu even op de (kleinere) eierkoeken van de Jumbo. De ingredi√ęnten en voedingswaarden zijn als volgt:

  • Tarwebloem
  • suiker
  • scharrelei
  • volle melkpoeder
  • rijsmiddel: E503
  • sojabloem
  • natuurlijk aroma
  • Allergenen: tarwe (gluten), ei, melk en soja.
Vastleggen in volledig scherm 24-3-2017 102922.bmp

Bron: Jumbo.com

Wat ik alleen altijd een beetje jammer vind, is als er alleen maar de voedingswaarden per 100 gram op staan. Alsof ik even 100 gram eierkoeken ga eten (ter vergelijking, dit pak van 10 eierkoeken is 250 gram). Daarom heb ik het even omgerekend per eierkoek op basis van bovenstaande gegevens.

Per eierkoek:
78,5 calorie√ęn
Vetten: 0,88 gram
Waarvan Verzadigde Vetzuren: 0,26 gram
Koolhydraten: 15,2 gram
Waarvan suikers: 8 gram
Vezels: 0,43 gram
Eiwitten: 2,2 gram
Zout: 0,08 gram

Dus?
In verhouding zit er in 1 eierkoek best wat koolhydraten en daarmee ook suiker. Nu vind ik dat zelf niet erg, maar juist effectief, met het oog op wat ik eerder vertelde. Koolhydraten; er zijn allemaal di√ęten die aangeven dat je deze moet vermijden, anderen zeggen juist dat deze belangrijk zijn. Hoe zit dat?

Het Voedingscentrum geeft aan dat koolhydraten een belangrijke bron van energie vormen. Wil je gezond eten, zou je 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten moeten halen. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste koolhydraten halen uit bronnen waarvan is bewezen dat deze ook andere goede stoffen bevatten. Denk hierbij aan aardappelen, groente, fruit en volkoren brood. Koolhydraten zitten ook in koek en snoep, eet deze dus met mate, raden ze aan. Deze producten bevatten nou eenmaal minder of geen verdere goede stoffen.

Opvallend is het lage vetpercentage van een eierkoek. Dit was ook Sonja Bakker haar belangrijkste argument om te zweren bij deze koek. Oké, het vetpercentage is laag. Maar het is verder wel vooral een bron van koolhydraten en dan vooral suiker.

Kortom
Google je op ‘eierkoek’, beland je al snel in hele discussies rondom dit product. Ik lees dat er 4 suikerklontjes per eierkoek in zouden zitten en dat je nog beter een oliebol kan eten (aldus dieetgoeroe Dr. Frank).

Ik zie een eierkoek niet als iets vreselijks ongezonds, maar het is ook niet heel gezond. Er zit veel suiker in, ja. Voor mij is dat op sommige momenten ideaal, wanneer ik merk dat ik een energiedip heb. In the end blijft een eierkoek wel gezonder dan bijna elke andere soort koek die je in de supermarkt kunt vinden, zoals een gevulde koek of een cakeje. Daar kun je niet omheen. Maar verwacht niet dat de eierkoek dé oplossing is.

Om het maar zo te zeggen: geniet, maar eet met mate. Zoals altijd. ūüėČ

wikimedia eierkoek

Bron: Wikimedia

 

Of we weer even normaal kunnen doen

De lente is beetje bij beetje de winterkou aan het verdrijven en de regenwolken aan het verslaan. Ik sta klaar om m’n fiets te pakken en richting de sportschool te gaan, als ik me bedenk. Ho! Wacht! Dit is echt het perfecte moment voor Instagram.¬†Kijk hoe leuk ik ben in de zon en hoe goed ik ben omdat ik nu naar de sportschool ga. Zes minuten later stap ik alsnog op m’n fiets, blij met de perfecte foto en de dertig inspirerende hashtags die erachter staan.

Op de fiets denk ik nog: goh, dom eigenlijk. Zoveel gedoe voor een stomme foto.

Ik ruil twintig minuten later de lentezon om voor de binnenkant van de sportschool. Met m’n flesje water en handdoek sta ik klaar om te beginnen aan m’n cardioroutine. Oh, wacht. Zo’n Boomerangfilmpje van hoe m’n benen bewegen op zo’n crosstrainer, da’s nog eens leuk voor Insta. Doet iedereen. Twee minuten later staat ‘ie online. Toch leuk.

45 minuten, een tomatenhoofd en zweterig haar verder ben ik wel klaar met dat ding. Oeps, nog wel even door blijven trappen, anders zie je de calorie√ęn niet meer. En da’s natuurlijk wel even leuk voor Instagram, dan weten m’n handjevol volgers ook weer dat ik heus wel wat verbrand heb. Willen ze vast niet missen.

En ga zo maar door.

Nu ik dit typ, besef ik me dat dit waar is. Ja, jongens en meisjes. Dit nuchtere boerinnetje doet dit echt. Meestal dan. Oké, best vaak. Voor dit hele blog-Instagram-gebeuren deed ik dit dus niet. Moge dat duidelijk zijn.

Waarom doe ik dit? Waarom wil ik zo graag laten zien aan al mijn volgers (alsof ik er duizenden heb, nee, nog niet, maar die komen er HEUS wel) dat ik zo gezond, leuk, sportief, grappig ben? Ben ik dat niet? Wil ik bewijzen dat ik dit wel ben?

Sinds ik dit hele project gestart ben, bevind ik me vele kostbare minuten van mijn tijd op Instagram. Met m’n account¬†(leuk om te volgen trouwens) volg ik tientallen fitgirls. En guess what. Die doen constant hetzelfde. Ben ik dan zo be√Įnvloedbaar dat ik dat dan ook wil doen? Naja, dat blijkt maar weer.

De invloed van Instagram. Ik ga hier binnenkort over praten met een mediapsycholoog. Niet per se over Instagram, maar wel over de invloed van (sociale) media. Waarom laat ik mij be√Įnvloeden en doe ik daardoor hetzelfde als de ‘mainstream’ fitgirls? Stay tuned.

Ik durf rustig te zeggen dat ik het leuk vind. Meestal dan. Om Instagram bij te houden: selfies, food, hoe goed ik wel niet bezig ben in de sportschool. Het oog wil ook wat, dus de ogen van m’n volgers ook.

Maar soms erger ik me aan mezelf. Hou eens op met selfies maken in de zon, het aantal verbrande calorie√ęn te laten zien of hoe leuk m’n zoveelste sportoutfit wel niet is. Doe normaal.

Ik zit geen uren per dag op Instagram, maar als ik er iets op wil zetten, kan ik er best lang mee bezig zijn. Verontrustend. Wees gewoon de nuchtere boerin die je altijd bent geweest, denk ik dan.

Voordat jullie je zorgen gaan maken. Dat ben ik nog wel hoor. Een nuchtere boerin. Maar dan wel met Instagram. En daar horen selfies bij.

PS.
Of we weer even normaal kunnen doen is de titel. Maar eigenlijk slaat dit natuurlijk op mezelf. Alleen ik weet zeker dat er meer lezers zijn zoals ik. Jij ja. Jij doet toch ook heel lang over een selfie voordat je ‘m op Instagram zet? Geef maar toe. Dat bedoel ik.

 

 

Fit Fat Food Diary. #5

Fit Fat Food Diary is een rubriek waar ik laat zien wat ik de afgelopen week gegeten heb, eventueel met foto’s. Ik eet niet volgens een bepaald dieet of regime, ik eet zoals ik denk dat goed voor mij is. 

Maandag, 13 maart – ‘time to study & work’
Ontbijt: 2 broodjes met kaas & kipfilet
Tussendoor: 1 kleine eierkoek, 1 broodje 20+smeerkaas en kalkoenfilet
Lunch: 2 broodjes met 20+ smeerkaas en kalkoenfilet
Tussendoor: bakje Optimel yoghurt, 1 appel
Avondeten: 3 gekookte aardappelen, portie doperwtjes/worteltjes, gehaktschnitzel, kuipje appelmoes
Tussendoor: 2 BelVita koekjes, 1 kleine eierkoek, 1 rijstwafel, 1 Vitalu met smeerkaas en runderrookvlees

collage1234453

Optimel yoghurt – avondeten

Dinsdag, 14 maart – ‘niet zo fit, wel gesport’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: 
Lunch: 3 broodjes, 2 met 20+ smeerkaas en komkommer, 1 met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor:¬†schaaltje Optimel perzik yoghurt,2 Vitalu’s met 20+ smeerkaas, runderrookvlees en komkommer
Avondeten: beetje bloemkool, wat wortel, karbonade
Tussendoor: sinaasappel, 1 rijstwafel, 1 Vitalu met 20+ smeerkaas en runderrookvlees
Beweging:¬†75 min cardio: 900 calorie√ęn verbrand

Woensdag, 15 maart – ‘stemmen!’
Ontbijt: 2 broodjes met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: 1 plakje Peijnenburg Zero ontbijtkoek
Lunch: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met 20+ smeerkaas, komkommer en ham
Tussendoor: 1 plakje Peijnenburg Zero ontbijtkoek met een laagje boter
Avondeten: 2 porties met sperziebonen, aardappelen, mix van ui, champignons en spek, kipschnitzel
Tussendoor: 2 handjes zoutjes

Donderdag, 16 maart – ‘busy for school’
Ontbijt: 2 broodjes met 20+ smeerkaas, komkommer en ham
Tussendoor: –
Lunch: 2 kleine krentenbolletjes met 20+ smeerkaas, ham en komkommer, 2 rijstwafels met 20+ smeerkaas en komkommer
Tussendoor: 2 mandarijntjes, 1 banaan
Avondeten: 1 aardappel, 1 portie chili con carne, schaaltje magere yoghurt
Tussendoor: MyProtein proteincookie
Beweging:¬†10 minuten cardio (120 calorie√ęn) + 1 uur intensieve les Bodypump

Vrijdag, 17 maart – ‘treat yourself’
Ontbijt: 2 broodjes, 1 met 20+ smeerkaas en komkommer, 1 met sandwich spread
Tussendoor: 1 kleine eierkoek
Lunch: 1 kleine krentenbol met 20+ smeerkaas en komkommer, 2 tarwebollen; 1 met sandwich spread, 1 met 30+ kaas en light aardbeienjam
Tussendoor: 2 mandarijntjes, 200 gram zomerfruit
Avondeten:¬†2 plakken ‘gehaktbrood’, wat doperwtjes/worteltjes, handje patat, beetje mayonaise
Tussendoor: 5 kleine kiploempiaatjes, paar chocolaatjes

20170317_154345.jpg

Spontaan zin in de zomer bij het eten van dit zomerse fruit ‚̧

Zaterdag, 18 maart – ‘oh my .. carpaccio!’
Ontbijt: 2 tarwebollen met kaas, kipfilet en komkommer
Tussendoor: –
Lunch: broodje carpaccio bij De Dominee in Oldenzaal: waldkorn broodje met véél carpaccio, pijnboompitten, zongedroogde tomaat, sla, parmezaanse kaas en truffelmayonaise
Tussendoor: –
Avondeten: portie twister fries, rauwkost, houthakkersburger, beetje curry
Tussendoor: 1 stuk kersengebak, paar stokbroodjes met toppings, halve zak Croky paprika ribbelchips, paar stukjes chocolade

20170318_130825.jpg

De lekkerste broodjes carpaccio vind je absoluut bij Grand Caf√© De Dominee in Oldenzaal ūüôā

Zondag, 19 maart – ‘me-time’
Ontbijt: 2 tarwebollen, 1 met filet americain, 1 met hagelslag
Tussendoor: –
Ontbijt: 3 broodjes, 2 met 30+ kaas en light aardbeienjam, 1 met sandwichspread
Tussendoor:¬†2 ‘eierwafels’ met light aardbeienjam
Avondeten: 1 portie risotto: rijst, kip, champignons en groentes
Tussendoor: klein bakje met borrelnootjes